Kom langs voor een hernieuwde kennismaking met het erfgoed van Haarlemmermeer. En bekijk ook de fototentoonstelling Vakmanschap = Meesterschap in Historisch Museum en "Hollandse Waterlinie met een andere bril" in Cruquius Museum. 

Hoog genoeg ?
Cruquius Museum

#Herecomestheflood

Vanaf 2 november zijn in het Cruquius Museum foto’s van Rem van den Bosch te bewonderen waarin kwetsbaarheid een centrale rol speelt. In zijn werk laat Van den Bosch op schilderachtige wijze zien hoe hoog het water komt als de dijken breken. De modellen, als stille boodschappers van het water, tonen de hoogte van het water bij een overstroming. Door het hele land fotografeerde hij op herkenbare plekken, die ofwel kwetsbaar, of juist een aanjager zijn van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Natuurlijk is een van deze foto’s gemaakt bij Gemaal De Cruquius, een icoon in de oer-Hollandsche strijd tegen water.

schilderij joop scheepmaker
Historisch Museum

Joop Scheepmaker

Kom kijken naar de nieuwe tentoonstelling in het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp. Het is een prachtige selectie olieverfschilderijen op linnen en (pen)tekeningen van Haarlemmermeer en Haarlem van de hand van kunstenaar Joop Scheepmaker.

Algemeen

Woongeluk

Wij zijn op zoek naar foto’s van trotse bewoners poserend voor hun woning in een van de vele nieuwbouwwijken van Haarlemmermeer. U kent het wel; een echtpaar of gezin met de voeten in het bouwzand of staand op de net bestrate stoep voor hun nieuwbouwwoning. Op de gezichten wisselen trots, opluchting over de geslaagde verhuizing en vermoeidheid elkaar af. Het museum is op zoek naar mooie voorbeelden van dit bijzondere moment in het leven van vele Haarlemmermeerders. Een selectie van deze foto’s zal vanaf 2023 een plek krijgen in de presentatie in het nieuwe museumpaviljoen naast Gemaal De Cruquius. 

Historische kaart Haarlemmermeer
Cruquius Museum

Audiotour

Ook buiten openingstijden kun je een virtueel bezoek brengen aan het gemaal. In de audiotour leidt Leo Richardson je rond door het museum.