In het "Buitenmuseum Haarlemmermeer" staan vijfentwintig Verhalenpalen. De palen met lettersculpturen markeren bijzonder erfgoed in de polder. Haarlemmermeermuseum De Cruquius gidst u graag door dit museum. Stap op de fiets en ervaar geschiedenis in het landschap. 

Plaatsen van betekenis

Schakels aan de ketting schakelt verhalen, plekken van betekenis, zichtbaar of onzichtbaar en bewoners aan elkaar tot een erfgoedroute door de polder.

Stuur jouw plek van betekenis, zichtbaar of onzichtbaar in. Denk aan het verdwenen dorpen Rijk en Nieuwerkerk, de plek waar de eerste schop de grond in ging voor de Ringvaart of de oude spoorlijn. 

Witte Weekblad

Serie in Witte Weekblad

Algemeen

Prachtige serie in het Witte Weekblad over betekenisvolle plekken in Haarlemmermeer zoals: Oude Secretarie, Eerste spade in de grond, Schade zette aan tot droogmaking, Dr. Nanningabad, Haarlemmermeerspoorlijn, Badhoeve, Storm 29 november 1836, Boerderij De President  en Graf JP Heije. 

 

Fietsen langs Verhalenpalen is een leuk dagje uit in eigen polder. Noteer de fietsknooppunten die u langs de verhalenpalen en horecagelegenheden zullen brengen. Staat een fietsknooppunt tussen haakjes, dan geeft dit fietsknooppunt enkel een richting aan.

Haarlems Dagblad 29 nov 2016

Haarlemmermeermuseum De Cruquius gaat een erfgoedroute in de polder realiseren. Inwoners van Haarlemmermeer kunnen zelf ’betekenisvolle plekken’ aandragen voor de route. Het project is Schakels aan de Ketting. Haarlemmermeer kent een rijke en dynamische geschiedenis, die op vele plekken in onze polder te vinden is. Hoewel deze geschiedenis niet voor iedereen even bekend is, is het een feit dat onze polder veel mooie plekken kent waar een prachtig verhaal over te vertellen is’’, weet museumdirecteur Elise van Melis. ,,Daarom hebben we het project Schakels aan de Ketting in het leven geroepen. De plekken met zowel verborgen als zichtbare geschiedenis rijgen we aan elkaar als schakels aan een ketting. Me deze ketting maken we de geschiedenis zichtbaar voor alle Haarlemmermeerders.’’ Vijftien van de betekenisvolle plekken

krijgen een markering van kunstenaar/ontwerper René Knip.  (...) 

Bron: Haarlems Dagblad; Wessel Mekking.