Laat je leerlingen onderdompelen in de geschiedenis van Haarlemmermeer. Waar Cruquius Museum vertelt over de droogmaking van het Haarlemmermeer en indrukwekkende stoommachines, vertelt Historisch Museum het verhaal van de mensen die in deze polder kwamen werken en wonen. Samen hebben beide musea een divers aanbod van educatieve programma’s die elk een andere kant van de geschiedenis van Haarlemmermeer belichten.

educatie in museum
Algemeen

Educatie aanbod '24-'25

 

Bekijk het nieuwe educatie aanbod van Haarlemmermeermuseum De Cruquius voor schooljaar 2024-2025. Onze programma's worden aangeboden op de locaties Cruquius Museum en Historisch Museum Haarlemmermeer. Kijk bij de museumlocaties hieronder welke programma’s er zijn en voor welke doelgroep. Voor meer algemene informatie, zoals hoe te reserveren, lees dan hier verder.

Cruquius Museum

Een bezoek aan De Cruquius maakt leerlingen bewust van de enorme inspanningen die in de 19e eeuw zijn geleverd om het gevaarlijke Haarlemmermeer leeg te pompen. Ze maken kennis met de rijke historie en leren dat de strijd tegen het water nooit ophoudt. We streven ernaar het bezoek tot een belevenis te maken, een positieve en leerzame ervaring. Klik op onderstaande programma titels voor een impressie. 
Wil je reserveren of heb je een vraag? Neem dan contact op via educatie@shmdc.nl of telefonisch via 023-52 857 04. Het secretariaat is op maandag, dinsdag en donderdag bereikbaar tussen 09.00 en 16.00 uur.

Programma's:

Historisch Museum

Ontdek het verhaal van 2000 jaar Haarlemmer-
meer en zie de pioniers die de drassige grond van de polder ontwikkelden tot een rijk landbouwgebied. Ontmoet de schooljuf en de timmerman van vroeger, de eerste dokter in de polder en vele anderen. Verschillende programma’s belichten elk een andere kant van de geschiedenis van Haarlemmermeer.
Klik op onderstaande programmatitels voor een impressie.
Wil je reserveren of heb je een vraag? Neem dan contact op via educatie@shmdc.nl of telefonisch via 023-52 857 04. Het secretariaat is op maandag, dinsdag en donderdag bereikbaar tussen 09.00 en 16.00 uur.

Programma's:

Erfgoed Haarlemmermeer

Wist je dat we werelderfgoed hebben in Haarlemmermeer? Je fietst, rijdt of wandelt hier dagelijks doorheen! Maak kennis met onze erfgoedinstellingen en met de mensen die deze historie levend houden. Het spettert en bruist en brengt je leerlingen naar spannende plekken, vlak bij hun eigen school of een stukje verderop in de polder. De forten, gemalen en musea bieden een gevarieerd en uitgebreid aanbod.
Bekijk hier het complete overzicht van al het erfgoedaanbod in de nieuwe brochure van ‘24/’25: 

Nieuw is de Kijkkaart waarop je in één oogopslag kunt zien dat erfgoed overal is. Het nodigt je uit om meer te ontdekken en verder te kijken. Leerlingen kunnen met de kaart op pad én op onderzoek gaan. Bekijk en ontdek de kijkkaart met de leerlingen op het digibord voor jullie uitje naar een erfgoedinstelling. De bijbehorende opdracht is voor ieder erfgoedbezoek te beantwoorden. Ook is er een kleurplaat van gemaakt.

Het Platform Erfgoededucatie Haarlemmer- meer is een samenwerking tussen de erfgoedinstellingen in Haarlemmermeer die gefaciliteerd wordt door C..