Welkom in het Buitenmuseum van Haarlemmermeer

Waar staat deze verhalenpaal? 

  • Locatie: Naast het fietspad nabij de rotonde Schipholweg / Spaarnwoudeweg. Dichtstbijzijnde adres: Schipholweg 1077 Vijfhuizen
  • Coördinaten: 52.368.889.624 / 4.709.709.524
  • Fietsroute: fietsroute Water en fietsroute Lucht
  • Fietsknooppunt: 51

Heeft u een verhaal bij deze paal? Stuur het naar naar schakelsaandeketting@shmdc.nl.


Binnenmuseum

Naast de 20 Verhalenpalen die verpreid staan door de hele polder, kunt u ook een bezoek brengen aan het Cruquius Museum in Cruquius en het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp. Kijk op www.haarlemmermeermuseum.nl en op www.komkijkenmetkortingbijCruquius.nl.


Zeeslag Geuzen en Spaanse vloot 

De slag op het Haarlemmermeer tussen de Geuzen en de Spaanse troepen vond plaats op 26 mei 1573. De Geuzen wilden het Spaanse beleg van Haarlem breken. Dankzij het Spaansgezinde Amsterdam konden de Spanjaarden hun schepen het Haarlemmermeer op laten varen. De weilanden aan de zuidzijde van Haarlem waren onder water gezet en dus onbegaanbaar, maar de stad kon langs deze kant via het water worden bevoorraad. Een blokkade van deze waterweg zou de stad tot overgave moeten dwingen.

In mei 1573 had de Spaanse vloot o.l.v. de Graaf van Bossu drieënzestig schepen op het Haarlemmermeer. De geuzenvloot o.l.v. Marinus Brandt telde meer dan honderd schepen, maar die waren slecht uitgerust en de wind stond gunstig voor de Spanjaarden, dus de Hollanders werden op het meer verslagen. Het restant van de vloot vluchtte naar Kaag en Oude Wetering waar Bossu’s luitenant François van Boshuizen nog eens eenentwintig schepen veroverde.

Op 12 juli gaf het door ernstig tekort aan voedsel en andere levensbehoeften geteisterde Haarlem zich over aan Don Frederik de Toledo. Hij zou de bevolking sparen, maar deze belofte werd bij het binnentreden van de stad al geschonden. Huizen werden geplunderd en burgers en soldaten gevangen genomen. Driehonderd soldaten werden op de markt onthoofd, en nog eens twaalfhonderd man en vele burgers wachtte hetzelfde lot. De vijf beulen konden het werk nauwelijks aan en men besloot 246 dappere Haarlemmers rug aan rug te binden en in het Haarlemmermeer te verdrinken op de plaats waar nu het gemaal de Cruquius staat.