Welkom in het Buitenmuseum van Haarlemmermeer

Waar staat deze verhalenpaal?                                        

Locatie; Amsterdam- Bataviaweg 420, 1438 AC Oude Meer, to E.L.T.A. Straat

Heeft u een verhaal bij deze paal? Stuur het naar schakelsaandeketting@shmdc.nl.

Binnenmuseum

Naast de 25 Verhalenpalen die verspreid staan door de hele polder, kunt u ook een bezoek brengen aan het Cruquius Museum in Cruquius, het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp en de Polderschuur in Vijfhuizen. Kijk op www.haarlemmermeermuseum.nl.  

BOMBARTEMENT OP SCHIPHOL EN OMGEVING

Op 10 mei 1940 wordt Schiphol in de vroege ochtend aangevallen door de Duitse Luftwaffe.

De bommen vallen ook in de naaste omgeving. In het Plesmanbuurtje, op de hoek van de Schipholweg en de Ringdijk, worden woonhuizen en het kazernegebouw getroffen. Ook de huizen aan de Nieuwe Meerdijk en de Schipholdijk worden getroffen. Hier vallen de eerste Nederlandse oorlogsslachtoffers.

Eén van de ooggetuigen van het Duitse bombardement op Schiphol en de huizen bij de Ringvaart was Theo Vooges, de toen 22-jarige zoon van broodbakker Vooges, die woonde op de Schinkeldijk 56 (nu Schipholdijk). Hij zou zijn herinneringen aan deze dramatische nacht van 10 mei 1940 later optekenen.

Om één uur in de nacht klonk de sirene. Theo was klaar wakker, de sirene zweeg en het werd heel stil. Hij kon de slaap niet vatten en dacht ‘als het nu eens menens wordt?’

Een uur later werd een enorm lawaai gemaakt bij de hangars achter hun huis. Auto’s claxonneerden en reden in het rond. Iedereen schrok weer wakker. Vanuit hun slaapkamer kon de familie Vooges al die drukte op Schiphol zien. Na een tijdje gingen ze toch weer naar bed. Ze dachten aan een proefalarm.

Om ongeveer 4 uur ’s morgens werd het menens. Theo Vooges: “We hoorden vliegtuigen aankomen en schieten tegelijk. Mijn zus zag vanuit haar slaapkamerraam dat vliegtuigen Schiphol aanvielen. Er vielen bommen. Vader rende de dijk op om te kijken wat er precies aan de hand was. Mijn broer haalde gauw de auto uit de garage. Hij riep naar ons om ons zo snel mogelijk aan te kleden en naar buiten te komen. Het schieten ging onverminderd door. Steeds meer mensen kwamen hun huizen uit en vluchtten de dijk op. Het was paniek. Men vluchtte weg van het geweld. Auto's, fietsen en weghollende mensen, alles ging door elkaar heen. Ook vanuit het Plesmanbuurtje, waar de kazerne was, vluchtte men weg.

Wij gingen per auto richting Aalsmeer, maar we konden niet opschieten vanwege de vele mensen op de dijk. Men wist eigenlijk niet goed wat er gebeurde. Verder op de dijk, bij café Wink,  was nog niet veel aan de hand. We zijn doorgereden naar familie in Aalsmeer. Vader was niet meegegaan. Hij wilde zijn bakkerij niet onbeheerd achterlaten.

Toen we bij de familie waren aangekomen moest mijn vader nog opgehaald worden. Terug bij de bakkerij aangekomen brak de hel daar weer los. Onze auto werd getroffen door een grote steen. Deze sloeg dwars door het dak heen. Gelukkig raakte niemand gewond.

Nadat vader de bakkerij had afgesloten gingen we weer richting Aalsmeer. Het was bij de bakkerij te gevaarlijk. Ook bij de buren was niemand meer te zien. Er waren veel vluchtelingen, niet alleen bewoners maar ook personeel dat werkzaam was op Schiphol, onder andere douane- en nachtdienstpersoneel. Overal zag je militairen. Later ben ik met mijn broer opnieuw naar de bakkerij gegaan om waardevolle spullen en kleding op te halen.

In de buurt was al veel kapot. Ook op de dijk waren veel inslagen. We kwamen ongedeerd bij de bakkerij en zagen dat er ingebroken was. Repen, koeken en andere snoeperijen, alles was weg. We hebben wat kleding en andere spullen meegenomen. Voordat we terug naar Aalsmeer reden zijn we nog even richting kazerne gereden, vlak bij de draaibrug. De kazerne was door bommen getroffen. In de berm lagen, onder wat lakens, dode militairen. Vreselijk om te zien.

Mijn vader en broer zijn enkele dagen later nóg een keer teruggegaan naar de bakkerij. Ons huis stond er nog. Vader wilde kijken of hij nog wat kon doen in de bakkerij. Schiphol stelde toen niets meer voor. De hangars waren zwaar beschadigd of verwoest. Sommige vliegtuigen waren naar buiten getrokken, andere waren vernield. Ook huizen in de buurt waren beschadigd of verwoest.'



Bron: Barend Klaassen in Meer-Historie 2024.