Welkom in het buitenmuseum van Haarlemmermeer

Waar staat deze Verhalenpaal?

Locatie: Van Heuven Goedhardlaan / hoek Planetenweg 2, 2132 Hoofddorp


Binnenmuseum

Naast de 25 Verhalenpalen die verpreid staan door de hele polder, kunt u ook een bezoek brengen aan het Cruquius Museum in Cruquius en het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp. Kijk op www.haarlemmermeermuseum.nl.

Heeft u een verhaal bij deze paal? Stuur het naar schakelsaandeketting@shmdc.nl


KAVEL JJ 17

Deze plek is één van de drukste plekken van Haarlemmermeer.

Je ziet hier de Van Heuven Goedhartlaan, de spoorlijn, vliegtuigen en de kantoren en appartementen van Beukenhorst respectievelijk Hyde Park. Straks, als hier de Noord-Zuidlijn aanlandt, wordt het nóg drukker en stedelijker.

De Verhalenpaal staat voor een restaurant, half verscholen in het kastanjebos. Het pand is opgebouwd uit materiaal van een oude boerenschuur uit Haarlemmermeer. Die stond de Adolfshoeve aan de Hoofdweg-oostzijde bij Hoofddorp en was één van de oudste boerenschuren in de polder. Een oud stukje Haarlemmermeer in een nieuwe setting. Een korte sprong van toen naar nu.

Ga in gedachten eens terug naar hoe het hier ooit was. Kijk om je heen en denk alles weg. De Van Heuven Goedhartlaan, de spoorweg, de kantoren en appartementen. Ze verdwijnen uit beeld en langzaam komt het oorspronkelijk landschap tevoorschijn. De weidse vergezichten met in de verte de hoeves en de bomenrijen langs de polderweg.

Kijk naar beneden. Je staat met je laarzen in de polderklei, helemaal achterin het land van boer Biesheuvel. Hier is niks en niemand. Geen weg, geen boerderij. Alleen jij. Het is stil. Je neemt het landschap met volle teugen in je op.

Even verderop rechts ligt de Kagertocht. Een eenzame zilveren lint door het landschap met daarachter het dorp Hoofddorp. Voor je de Geniedijk met zijn kenmerkende bomenrij. Die is rond 1890 aangelegd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

Links ligt in de verte hoeve Beukenhorst van Arie Biesheuvel. De hoeve staat aan de Sloterweg (nu Rijnlanderweg). Door de bomenrij van die weg zie je vér daarachter de A4, waar de auto’s geluidloos heen en weer bewegen.

Rechts ligt aan de Sloterweg nóg een hoeve, Aalst genaamd.

Draai je om en je ziet de Kruisweg met de prachtige villa ‘Kalorama’ van Barend Biesheuvel, de vader van Arie. Daar is later een woonwijk naar vernoemd. Die Barend Biesheuvel was een echte pionier. Hij kwam hier kort na de drooglegging om de grond voor zijn opdrachtgever in cultuur te brengen.

Die opdrachtgever was Maria Theresia Catharina de Vogel van Aalst oftewel de weduwe Van der Kun. Haar man, Jean Emanuel Anthonij van der Kun, had in Rotterdam zijn vermogen verdiend met de wijnhandel. Hij was in 1844 overleden, maar dat weerhield zijn weduwe er niet van om in het nieuw drooggelegde Haarlemmermeer in 1854 honderden hectares land te kopen om als landbouwgrond te verpachten. En de jonge boerenzoon Barend Biesheuvel moest dat voor haar regelen. Hij liet aan de Sloterweg vijf boerderijen bouwen, waaronder de hoeves Beukenhorst en Aalst.
 

Beukenhorst

De naam Beukenhorst komt van de oudste dochter van de weduwe, Pauline Theresia Cornelia Anna van der Kun. Samen met haar man Henricus Joannes van Lanschot bezat zij het landgoed Beukenhorst te Vugt. De hoeve aan de Sloterweg op kavel JJ 17  is er naar vernoemd. Het werd na de dood van haar moeder haar bezit.

De naam Aalst komt uiteraard van de weduwe zelf.

Aan de andere kant van de Sloterweg liet Barend Biesheuvel ook boerderijen bouwen, waar hij familieleden (en zichzelf) als pachter op zette. Dat waren de hoeves Rijswijk, Den Burgh en de Vogel. De herkomst van deze namen? De weduwe Van der Kun woonde in huize Den Burgh in Rijswijk en had ook ‘Vogel’ in haar naam. Barend Biesheuvel was in de 19e eeuw een bekend en invloedrijk figuur in Haarlemmermeer. Naast boer was hij raadslid en wethouder.

Hoeve ‘Beukenhorst’  is er niet meer. Het moest in 1990 wijken voor een bedrijventerrein. Maar de naam bleef. Het bedrijventerrein Beukenhorst is de plek, waar je nu staat, voor deze verhalenpaal.

Ooit was het hier stil en leeg en kon je het grootschalige patroon van kavels, boerderijen, polderwegen en -sloten van Haarlemmermeer hier aanschouwen.

Nu sta jij hier, in de drukte. Misschien stond op exact dezelfde plek ooit Arie Biesheuvel in zijn land. Zou hij vermoed hebben hoe ingrijpend het hier zou veranderen? Hoe alles hier anders zou worden? En dat allemaal in de tijd van slechts één mensenleven.